جمعه ۲۳ آذر ۱۴۰۳ |۱۱ جمادی‌الثانی ۱۴۴۶ | Dec 13, 2024

جمعیت شیعیان سوریه زیاد نیست و آنها سال‌ها به خاطر جّو ضد شیعی دولت‌های اموی مجبور بودند یا مخفی شوند یا به کوه‌ها و اطراف شهر فرار کنند.

به گزارش سرویس بین‌الملل مرکز خبر حوزه، پنجمین قسمت از خاطرات خبرنگار حوزه از سفر به کشورهای عراق و سوریه به این شرح است:

* آرامش در بیان هیاهوها

حرم حضرت رقیه‌(س) در کوچه پس کوچه‌های اطراف مسجد اموی قرار دارد. پس از عبور از هیاهو‌های بازار حمیدیه به بارگاه ملکوتی حضرت رقیه‌(س) بنت‌الحسین‌(ع) می‌رسیم؛ اینجا هنوز صدای العطش طفلان کربلا به گوش می‌رسد آرامش این حرم در میان هیاهوی بازار حتی اهل‌سنت را هم به خود جذب می‌کند.

ضریح مطهر از دو قسمت کوچک و بزرگ تشکیل شده یعنی ابتدا یک ضریح کوچک روی قبر شریف قرار دارد و سپس ضریح بزرگ دیگری ضریح کوچک را در برگرفته است. از نکات جالب و دلسوز، انداختن عروسک‌های کوچک از سوی مردم به داخل ضریح است.

صندوق کمک به مجاهدان حزب‌الله لبنان هم نشان دهنده این حقیقت است که نهضت یاری رسانی به مقاومان و مظلومان در دامنه تاریخ ادامه خواهد داشت.

* علویان سوریه

در محل اقامت هر شب، مجلس توسل به اهل‌بیت‌(ع) برگزار می‌شد. در یکی از این شب‌ها با یکی از کارمندان نمایندگی صدا و سیما در سوریه آشنا شدم و این آشنایی مقدمه‌ای شد برای کسب اطلاعات بیشتر از این کشور.

آنطور که می‌گوید: جمعیت شیعیان سوریه زیاد نیست و آنها سال‌ها به خاطر جّو ضد شیعی دولت‌های اموی مجبور بودند یا مخفی شوند یا به کوه‌ها و اطراف شهر فرار کنند. بخش زیاد و قابل توجهی از شیعیان را علویان تشکیل می‌دهند که این فرقه در اعتقادات با مذهب شیعه یکی هستند و امامان را قبول دارند ولی التزامی به دستورات و احکام شرعی ندارند، به طور مثال نماز نمی‌خوانند و حجاب را پس از چهل سالگی واجب می‌دانند! به همین دلیل بیشتر بی‌حجاب‌های سوریه یا علوی هستند یا مسیحی.

تفاهم شیعه و سنی در سوریه خوب است و صدای اذان مساجد شیعی در مساجد اهل‌ سنت و بالعکس به گوش می‌رسد. بسیاری از مردم سوریه به مقام‌معظم‌رهبری علاقه‌مندند و عکس آقا در برخی منازل سوری‌ها وجود دارد.

* آرامگاه سکینه بنت امام علی‌(ع) و حضرت زهرا‌(س)

یکی از اماکنی که قبل از سفر برای بازدید از آن برنامه‌ریزی کرده بودم، آرامگاه حضرت سکینه‌ دختر امام علی‌(ع) و حضرت زهرا‌(س) بود.

علامه مجلسی در کتاب شریف بحارالانوار در ضمن گفتار مشروحی از جریان تغسیل و تکفین حضرت زهرا‌(س) از امام علی‌(ع) چنین نقل می‌کند: فلما هممت ان اعقد الرداء نادیت: یا ام‌کلثوم یا زینب یا سکینه یا حسن یا حسین هلموا تزودوا من امکم فهذا الفراق و اللقاء فی‌الجنه (بحار جلد 43 حدیث 173) هنگامی که خواستم بند کفن را ببندیم صدا زدم: ام کلثوم، زینب، سکینه، حسن، حسین بیایید و برای آخرین بار مادرتان را ببینید که دیدار بعدی در بهشت خواهد بود.

بنابر اینکه حضرت علی‌(ع) در زمان حیات فاطمه‌زهرا‌(س) ازدواج دیگری نداشته‌اند پس می‌توان نتیجه گرفت که حضرت سکینه فرزند آن دو بزرگوار بوده است، البته از تاریخ ولادت و وفات ایشان چیزی در دست نیست و مکان قبر نیز تا چندی قبل نامعلوم بوده است، تا اینکه در اثر توسعه اطراف دمشق، در شهر داریا، قرینه‌هایی مبنی بر اینکه قبر موجود در آن منطقه که مورد توجه مردم است قبر حضرت سکینه‌(س) بنت امام علی‌(ع) و حضرت زهرا‌(س) باشد به دست می‌آید.

آیت‌الله واحدی نیز با پیگیری و تحقیق فراوان قرائن دیگری در این جهت به دست می‌آورد و اقدام به بازسازی و توسعه این مکان می‌کند.

مرقد این بانوی مکرم در خارج از شهر دمشق و در منطقه‌ای به نام داریا است. حدودا بیست دقیقه در راه بودیم تا به آنجا رسیدیم ساختمان جدید و گنبد و گلدسته‌ها در حال بنا هستند و چند ایرانی هم به زیارت مشغولند.

 *محبوبیت بشار اسد

در مسیر برگشت که از مناطق سرسبز هم بود از راننده درباره بشار اسد سوال کردم که جواب داد: او بسیار خوب و محبوب است. داشتن تحصیلات علمی و دکترای چشم‌پزشکی و جوانگرایی را علت علاقه مردم می‌دانست.

در خیابان‌ها به تعداد قابل توجهی خودروهای تولید ایران بر می‌خوردیم و احساس غربت نمی‌کردیم. سمند و پراید به وفور به عنوان تاکسی و وسیله شخصی وجود دارد.

* قبرستان باب الصغیر

این قبرستان از قدیمی‌ترین قبرستان‌های جهان اسلام است و به علت دفن تعداد زیادی از صحابه معروف است. قبرستان در کنار معهد بین‌المللی اسلامی سوریه قرار داشته و چند درب ورودی دارد از جمله مدفونین آن می‌توان به سکینه بنت‌ امام حسین‌‌(ع)، ام‌کلثوم‌ بنت‌ امام علی‌(ع)، بلال حبشی، فضه و اسما دو خادم حضرت زهرا‌(س) و عبدالله‌بن جعفر شوهر حضرت زینب‌(س) اشاره کرد. ضریح دیگری هم در قبرستان وجود دارد که منسوب به سر تعدادی از شهدای کربلا است. سید محسن امین عاملی در کتاب اعیان الشیعه احتمال داده سر مقدس حضرت اباالفضل‌(ع)، علی‌اکبر‌(ع)، و حبیب‌ ابن مظاهر در این محل دفن شده باشد. قبر ابن مالک و ابن هشام دو ادیب معروف نیز در باب الصغیر است. زیارت این قبرستان در برنامه کاروان‌های زیارتی قرار دارد.

ارسال نظر

شما در حال پاسخ به نظر «» هستید.
captcha